Molti di voi la conosceranno già, è una ricetta che girava anni fà su cucinait, della quale non mi è mai stata molto chiara la paternità. Probabile derivi dalla ricetta di Lory , che prevede la ricotta.
Fatto sta che, a mio avviso, fornisce una sfoglia particolarmente adatta per piccola pasticceria salata, dal sapore più gradevole rispetto alla ricetta classica.
Non da ultimo, il fatto che non presenti alcuna difficoltà di esecuzione, per cui anche chi non avesse dimestichezza può prepararla senza alcun problema.
La ricetta originale prevedeva parti uguali dei tre ingredienti, col tempo si è ridotta la quantità di burro, senza inficiare la sfogliatura.
E' comodissima da tenere in freezer, pronta da stendere o già confezionata da infornare.
Ingredienti:
250gr farina 00
250gr formaggio spalmabile (tipo Philadelphia o similari)
160gr burro morbido
2 pizzichi abbondanti di sale
Setacciamo la farina con il sale, uniamo il formaggio ed il burro a pezzetti and stir with a fork or a spatula by cutting hard to obtain a more or less regular briciolame.
250gr farina 00
250gr formaggio spalmabile (tipo Philadelphia o similari)
160gr burro morbido
2 pizzichi abbondanti di sale
Setacciamo la farina con il sale, uniamo il formaggio ed il burro a pezzetti and stir with a fork or a spatula by cutting hard to obtain a more or less regular briciolame.
wrap up the crumbs in the film (a type scegliamone PVC-free) and help with this, compact the ground and form a rectangle with a side of a half longer the other, a bit high 'less than a finger.
to refrigerator until the next day.
Place the dough on a lightly floured work surface and let around a simple (three), as for the common pastry. We have in the fridge for half an hour.
Place the dough on a lightly floured work surface and let around a simple (three), as for the common pastry. We have in the fridge for half an hour.
repeat the process two more times, three laps around simple. At first the mixture will look grainy and uneven, but the third round will comply.
Now stendiamolo thin, ca. 2 - 3mm and us use as we please. I'm going I did some mini croissants with ricotta cheese ripening of Parmesan cheese, salt and pepper, salami and cheese semipiccante. With
I got the same filling of small savory danish
I got the same filling of small savory danish
and the remainder of the dough I have sprinkled with Parmesan cheese and sesame seeds and cut into diamond shapes ( as seen on Coquinaria ).
As you can see, the leaf is clear and obvious.
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